Jeff Winter och hans qin

jeffWinter“Första gången jag hörde instrumentet qin, gick det rakt in i hjärtat och själen på mig. Professor Cecilia Lindquist, känd sinolog, var på turné med två kinesiska musiker, som spelade en repertoar på qin och flöjt. Vi lyssnade på deras konsert i Växjö, och sedan dess har jag varit ohjälpligt förälskad i instrumentet och dess musik.

Jag köpte ett billigt instrument som jag kom över på ebay, och började försöka lära mig spela. Instrumentet var vresigt och omedgörligt, men jag kämpade på. För två år sedan, när jag var på besök i Shanghai, fick jag hjälp att köpa ett mycket bättre instrument, och har sedan dess utforskat tekniken och musikstyckena.

Det är ett instrument som förpliktigar. På kinesiska heter det guqin, eller ålderdomligt qin. Dess historia sägs gå tillbaka mer är 3000 år, och det fick sitt nuvarande form under Tangdynastin, runt 1300 år sedan. En del instrument från den tiden är fortfarande spelbara. Många av styckena som spelas på qin har också sina rötter åtminstone flera hundra år tillbaka i tiden. Detta är egentligen så långt ifrån den folkliga musiken man kan komma. Att kunna spela Qin var ett måste för en bildad människa, och instrumentet och dess kultur förknippas med högreståndsmiljön.

Under konserten kommer jag försöka berätta en del kring instrumentets utformning och historia, och spelsättet. Jag kommer att spela ett antal stycken, och berätta kring deras tillkomst och betydelse.”